tisdag 31 januari 2012

En enkel biljett till glasshimlen

Hemmagjord vaniljgräddglass med gino... kanske världens godaste efterrätt!

Jag har kommit över det BÄSTA receptet på hemmagjord glass. Och smaksatt glass i all ära men jag tycker ingenting slår en klassisk äkta vaniljglass.

Vaniljglass

6 portioner



 1 vaniljstång
3,5 dl mjölk
4 dl grädde
6 äggulor
2 dl socker

Snitta upp och skrapa ur vaniljstången. Koka upp mjölk, grädde och vaniljstång med frön i en tjockbottnad rostfri kastrull. Ställ åt sidan.




Vispa äggulorna och sockret till en fluffig smet. 

Häll i den varma gräddmjölken under omrörning till en jämn massa. Häll tillbaka i kastrullen, sjud till 85 grader under vispning och ta genast av från värmen. Det får inte koka! Häll upp i en bunke eller kyl kastrullen i ett kallvattenbad så att uppvärmningen avbryts. Låt glassmassan svalna, sila av den, plasta in bunken och ställ den i kylen. För bästa resultat, låt den stå över natten. Då sväller proteinerna, vilket ger en krämigare konsistens och gör så att smakerna mognar.
Kör glassmassan i glassmaskin(ca 30-40min) och ställ in glassen ett par timmar i frysen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar