måndag 5 mars 2012

Kalljäst bröd

Det perfekta brödet! Det är lätt att göra, det har en härlig tunn lite krispig yta och det är underbart fluffigt och GOTT!





Ca 10 bröd

1/3 paket jäst
2 dl kallt vatten
2/3 tsk salt
1 msk ljus sirap(eller kanske flytande honung?)
1 msk matolja eller annan neutral olja
4-5 dl vetemjöl special

På kvällen:
Rör ihop jästen med lite av vattnet tills jästen har löst sig. Tillsätt resten av vattnet, salt, sirap och matolja. Rör i lite mjöl i taget(det räcker att ha en vanlig skål och en vanlig slev, ingen köksmaskin krävs). Degen ska vara kladdig. Strö på lite mjöl på degen och på med plastfolie eller bakduk och ställ i kylen över natten.

På morgonen:
Stjälp upp degen på mjölat bakbord, knåda inte! Strö lite mjöl på och platta bara ut den lite försiktig tills den är ca 2 cm tjock. Skär i ca 10 bitar och lägg på plåt. Lägg på en bakduk och låt stå tills ugnen har blivit varm(eller lite längre, dom får gärna stå och jäsa i en halvtimme men det är inte nödvändigt) Ugnstemp 225 grader.

Mitten av ugnen ca 15 minuter, håll koll.

NJUT!

1 kommentar:

  1. Visst är det BÄST med kalljäst bröd. Har inte gjort annat det senaste veckorna. :-) Vad skoj, nu kan jag prova detta receptet också. Ditt förra som du la ut är ganska likt det jag kör på. :-) Kram och tack för inspirationen duktiga du.

    SvaraRadera