måndag 12 mars 2012

Köttfärs- och potatisgratäng med vitlök




En god, krämig gratäng med smak av vitlök. Blir många portioner och är perfekt att värma på dagen efter! Vardagsmat när den är som bäst. :)

500g köttfärs(jag använde älg)
1 gul lök - hackad
2 vitlöksklyftor
1 köttbuljongtärning
2 msk tomatpure
500g krossade tomater
Lökpulver, svartpeppar, vitpeppar, cayennepeppar, oregano
Salt
10 stora potatisar - skalade och skivade
2dl creme fraiche vitlök och örter
3-4dl vispgrädde
200g riven ost

Bryn köttfärs, hackad lök och pressade vitlöksklyftor. Tillsätt köttbuljongtärningen, tomatpuren, krossade tomaterna och kryddorna. Låt puttra ca 10 minuter och smaka sedan av med salt. Ställ köttfärsen åt sidan.

Smörj en stor ugnsform och lägg ett lager potatisskivor i botten. Salta och peppra(jag använde Santa Marias Garlic Pepper kvarn). Lägg ytterligare ett lager med potatis, salta och peppra.
Lägg på all köttfärs. Bre på creme fraichen. Lägg på 2 varv till med potatis(salta+peppra). Häll på grädden.



In i ugnen 200 grader i ca 50 minuter(använd en provsticka eller fiska upp en bit potatis och smaka om den är färdig).
Strö på osten mot slutet.

Efter ungefär halva tiden brukar jag lägga på en bit bakplåtspapper så den inte blir bränd på ytan.

Bon Apetit! :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar